Chicken gravy banane ki Recipe || chicken banane ki recipe || Chicken curry ||



Content


 kg chikan


 5-6 onions


 1 inch ginger


 12-15 garlic cloves


 2 finely chopped tomatoes


 1 cinnamon stick


 1 star flower


 1 javitri


 3-3 cloves


 1 big elaichi


 7-8 black pepper


 1 fast


 1 teaspoon cumin seeds


 1 teaspoon turmeric


 2 1/2 teaspoon coriander powder


 2 teaspoons chilli powder


 1 tablespoon chicken masala powder


 1 teaspoon Kasur Methi


 Salt to taste


 Oil as required


 way


 Stir the chicken well and set aside


 In a mixer, grind garlic, ginger and green peppers


 Now grind the onion and keep it aside


 Now heat the cooker, add an oil and add all the spices, roasted cumin seeds


 Now add ginger paste and paste of green chilli

 Now add onion paste and fry well


 Add turmeric, red chilli powder, coriander powder and fry it for a while


 Now add chopped tomatoes and fry for a while till they start leaving oil


 Now add Kasuri Methi Chicken Masala and Salt and fry

 Now add chicken and cover the lid for a while


 After 4-5 minutes add hot water and cover the lid of the cooker and take 5-6 whistles on a slow flame if it is a desi chicken.  And if boiler, take 4 whistles


 Chicken Curry is ready


 Now add finely chopped coriander and black pepper powder and cover for 2 minutes


 Serve hot with roti, rumali roti


सामग्री

  1. kg चीकन
  2. 5 -6 प्याज
  3. 1 इंच अदरक
  4. 12-15 लहसुन की कलीयॉ
  5. 2 बारीक कटे टमाटर
  6. 1 दालचीनी
  7. 1 स्टार फूल
  8. 1 जावीत्री
  9. 3-3 लौंग
  10. 1 बडी ईलाइची
  11. 7-8 काली मिर्च
  12. 1 तेजपान
  13. 1 छोटा चम्मच जीरा
  14. 1 छोटा चम्मच हल्दी
  15. 2 1/2 छोटे चम्मच धनिया पावडर
  16. 2 छोटे चम्मच मिर्च पावडर
  17. 1 बडा चम्मच चिकन मसाला पावडर
  18. 1 छोटा चम्मच कसूर मैथी
  19. स्वादानुसार नमक
  20. आवश्यकतानुसार तेल

तरीका

  1. चिकन को अच्छे से घो ले और अलग रख दे

  2. मिक्सर में लहसुन, अदरक और हरीमिेरच को पीस ले

  3. अब प्याज को भी पीस ले ओर अलग रख दे

  4. अब कुकर गरम करे एक तैल डाले और सारे खड़े मसाले डाले, जीरा डाले भूने

  5. अब अदरक लहसन और हरीमिेरच की पेस्ट डाले भूने
    अब प्याज का पेस्ट डाले ओर अच्छे से भूने

  6. हल्दी, लाल मिर्च पावडर, धनिया पावडर डाल कर थोडा देर तक भून ले

  7. अब कटा टमाटर डाल कर थोडा देर ओर भूने तब तक भूने जब तक की किनारे तेल छोडने लगे

  8. अब कसूरी मैथी चिकन मसाला और नमक डाले और भूने
    अब चिकन डाले और थोडा देर भूने ढक्कन ढक दे

  9. 4-5 मीनीट बाद गरम पानी डाले और कूकर का ढक्कन लगा दे ओर धीमी ऑच पर 5-6 सीटी ले अगर देसी चिकन है़। और बायलर है तो 4 सीटी ले

  10. चिकन करी तैयार है

  11. अब बारीक कटा हरा धनिया और काली मिर्च पावडर डाले ओर 2 मिनट ढक दे

  12. रोटी, रुमाली रोटी के साथ गरमा गरम सर्व करे

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